Flaki domowe

  • wyświetlono: 625 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Flaki domowe przygotowane z pełną starannością będą jak aksamit na nasze podniebienie.Przez wielu uważane jako niezbędne danie na domowych rodzinnych czy świątecznych obiadachjest jak wyznacznik, że trwa ważna uroczystość.

Paulina1507
  • 100min

Składniki

1 kg flaków wołowych blanszowanych
2 litry wywaru z rosołu (z dodatkiem marchwi)
kawałek selera
sól
pieprz
pieprz cayenne
imbir
majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki domowe

  • 1. Flaki obgotowujemy, później je płuczemy w zimnej wodzie.
    Czynność powtarzamy trzy razy (zmieniając za każdym razem wodę).
    Po obgotowaniu flaki wrzucamy do wywaru z rosołu.
    Seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Dodajemy majeranek, imbir i pieprz.
    Gotujemy do miękkości z przyprawami.
    Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
    Spożywamy na ciepło z pieczywem

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylaurodzinydania mięsneboże narodzeniemięsneflakizupyimieninyuroczystościświąteczny obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Flaki wołowe

Dodane przez: Przepisy Online

Flaki wołowe

Niektórzy je uwielbiają, ale są...

Flaki wołowe na rosole

Dodane przez: Gospodyni

Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe na rosole. Wystarczy...

flaczki

Dodane przez: ANECIK1980

Flaki

tradycyjne

Flaki cielęce z pomidorami

Dodane przez: bogusia82

Flaki cielęce z pomidorami

Pierwszy raz przygotowałam flaki...

Flaki wołowe na rosole

Dodane przez: ewaeu

Flaki wołowe na rosole

Ja gotuje flaki na dobrym rosole...

flaki wołowe

Dodane przez: bella81

Flaki wołowe.

Lubię gdy są pikantnie przyprawione.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE