Flaki

5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

tradycyjne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • flaki 2 kg
    marchewka 4 szt
    pietruszka 2 szt
    seler 1 szt
    wołowina 70 dag
    udka kurczaka 3 szt
    por (biała część) 1 szt
    ziele angielskie
    liść laurowy
    papryka ostra
    sól
    pieprz
    majeranek
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki obgotowujemy we wrzątku po około 3 minuty.

    Do garnka wkładamy włoszczyznę, mięso wołowe, ziele angielskie i listki laurowe - gotujemy 30 minut. Do mięsa wołowego wrzucamy udka i gotujemy jeszcze około 20-30 minut. Gotujemy wywar.

    Wyjmujemy mięso gdy jest już miękkie i kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Na przecedzonym wywarze gotujemy flaki, pod koniec dodajemy wcześniej wyjęte składniki.

    Doprawiamy solą, ostrą papryką, pieprzem i majerankiem.

    Zasmażka: masło przesmażamy z mąką na patelni, dodajemy do flaków, gotujemy 3 minuty.

    Takie pyszne flaki na pewno zasmakują nie tylko amatorom takiej pysznej i chyba typowo polskiej zupy, jaką są flaki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować