Flaki

  • wyświetlono: 406 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Za flakami nie przepadam ale mój mężuś lubi więc mu ugotowałam. Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe flaki - gotowane więc wystarczyło dodać tylko bulion, warzywa oraz przyprawy. Flaki jadłam bardzo dawno i doprawiałam tak na oko i oczywiście z podpowiedzią męża. Jednak flaczki wyszły pyszne.

migotka28

Składniki

1 kg gotowanych flaków wołowych
2-2,5 l bulionu ( u mnie z mięska wieprzowego)
1 marchewka
1 mały seler
2-3 łyżki majeranku
3 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
do smaku gałka muszkatołowa
do smaku biały pieprz mielony
do smaku chili pieprz cayenne

Sposób przygotowania przepisu:

Flaki

  • 1. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Flaki zalać bulionem. Dodać przyprawy i starte warzywa. Wszystko zagotować i gotować ok 15 minut. Doprawić do smaku jeśli potrzeba i ponownie zagotować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marchewkaprzyprawyflakizupy

Komentarze

Podobne przepisy

Flaki cielęce z pomidorami

Dodane przez: bogusia82

Flaki cielęce z pomidorami

Pierwszy raz przygotowałam flaki...

Flaki wołowe na rosole

Dodane przez: ewaeu

Flaki wołowe na rosole

Ja gotuje flaki na dobrym rosole...

oszukane flaki

Dodane przez: Aninka88

Oszukane flaki

zupa, którą wymyśliła moja mama,...

flaki

Dodane przez: Aninka88

Flaki na drobiu

zupa ma smak flaków, ale nie są...

flaki

Dodane przez: lovetocook3

Domowe flaki

Nie każdy lubi flaki, ja osobiście...

Flaki domowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Flaki domowe

Umiejętności kulinarne zdobywane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE