Flądra w prawdziwkach

0 (0 ocen)

Filet rybny w aromatycznym sosie

Składniki:

  • 2 flądry
    1 szklanka odgotowanych prawdziwków
    1 cebula
    3-4 łyżki śmietany
    olej i masło
    mąka
    sól i pieprz

Flądra w prawdziwkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flądrze odciąć głowę i odłączyć od tułowia razem z wnętrznościami. Następnie naciąć rybę wzdłuż od głowy do ogona i odkrawać filet w stronę płetw. W ten sposób z każdej ryby otrzymujemy 4 fileciki.
  • 2. Następnie fileciki obsypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Na patelni rozgrzać olej z 2 łyżkami masła, dodać posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać grzyby, podsmażyć i zalać śmietaną wymieszaną z niewielka ilością wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę przełożyć do sosu i podsmażyć 2-3 minuty. Podawać z ziemniakami z wody.

Porady

Flądrę można zastąpić dowolnym filetem rybnym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy