Flądra w cieście z ziołowymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smak wakacji nad morzem, który przypomniałam sobie zimą :) Pyszna rybka w chrupiącym cieście, do tego pieczone ziemniaczki. Palce lizać!

  • 60 min

Składniki:

  • Ryba:
    -2 tusze flądry
    -2 jaja
    -2 łyżki przyprawy do ryb
    -3 łyżki mąki
    -olej do smażenia

    Ziemniaczki:
    -0,5 kg ziemniaków
    -1/2 łyżeczki soli
    -3 łyżki oleju
    -po jednej łyżeczce: oregano, tymianku, bazylii i czosnku granulowanego

Flądra w cieście z ziołowymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w łódeczki. Wrzucamy do miski. Dodajemy przyprawy oraz olej, mieszamy dokładnie potrząsając miską. Pieczemy na blaszce wyłożonej folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 40 minut.
  • 2. Po 20 minutach od rozpoczęcia pieczenia ziemniaków tuszki flądry nacieramy dokładnie przyprawą do ryb. Maczamy w roztrzepanym jajku, panierujemy w mące, czynność powtarzamy. Opanierowane ryby smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym po ok 7-8 minut z każdej strony. Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy