Flaczki z piersi kurczaka

4.46 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dla osób, które nie lubią flaków wołowych polecam flaczki z piersi kurczaka. Smaczne danie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka,
    Marchew 4-6 szt.,
    korzeń pietruszki 2 szt.,
    mąka pszenna tortowa 3 łyżka,
    margaryna do smażenia 2 łyżki,
    masło 2 łyżki ,
    majeranek 2 łyżki,
    przyprawa do flaków 2 szt, według uznania
    bułka tarta 1-3 łyżek, liście, pora, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.46 (195 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z piersi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Piersi umyć , zalać, zimną wodą, zagotować, odlać wodę.
    2. Umyć jeszcze raz, pokroić w paski i znowu zalać wodą.
    3. dodać włoszczyznę i przyprawę do flaków.

    3. Gotować do momentu kiedy piersi będą miękkie
    5..Robimy zasmażkę z margaryny i masła i mąki pszennej, dla mniej wprawnych gospodyń proponuje przetrzeć zasmażkę przez sitko , nie będzie grudek.
    6. Dodajemy majeranek, flaki przegotowujemy.
    7 .Doprawić według uznania.
    8. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub drobno pokrojonym porem. co kto lubi.

Porady

Moja ciocia flaki zagęszcza bułką tartą. Tym razem ja też zamiast zasmażki dodałem bułkę tartą . Flaki z bułką tartą są zdrowsze , ale mi lepiej smakują tradycyjnie z zasmażką. Warzywa też można starkować,, pokroić w kostkę jak kto lubi. Marchewki jest słodka , jeżeli dodamy jej za dużo flaki nie będą pikantne tylko słodkie a ta potrawa musi być ostra.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować