Flaczki z opieniek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Ciąg dalszy dań z grzybami – tym razem rozgrzewające, lekko pikantne i aromatyczne „flaczki” z opieniek. Do przygotowania tej potrawy użyłam opieniek, ale nadadzą się również kanie czy boczniaki.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 dymka
    ½ pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    5 łyżki oliwy lub oleju
    sól
    pieprz
    2 łyżki sosu sojowego jasnego
    ½ kg opieniek
    50g ryżu
    ½ łyżeczki papryki słodkiej
    2 liście laurowe
    2 marchewki
    można dodać gotowej przyprawy do flaczków lub samemu skomponować zestaw przypraw (suszona marchew, czosnek, pasternak, cebula, liście selera, papryka słodka, gorczyca biła, imbir, majeranek, pieprz czarny, gałka muszkatołowa chili)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Flaczki

Flaczki z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 dymka, ½ pietruszki, kawałek selera, kawałek pora zmiksować blenderem na gładką masę.

    2.Do dużego garnka wlać olej, na gorący wrzucić zmiksowaną masę i podsmażać, aż się zarumieni (trzeba ciągle mieszać, bo łatwo się przypala).

    3.Całość zalać zimną wodą (2l) dodać także marchewki pokrojone w półtalarki, dodać przyprawy oraz sos sojowy. Gotować około 15 minut na małym ogniu, następnie włożyć grzyby pokrojone w paski. Gotować jeszcze 20 minut.

    4.Ryż ugotować na miękko, zmiksować na gładką masę, dodać do flaczków, wymieszać , zagotować. Spróbować, jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku.

    5.Podawać gorące. Najlepiej smakują z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować