Ciąg dalszy dań z grzybami – tym razem rozgrzewające, lekko pikantne i aromatyczne „flaczki” z opieniek. Do przygotowania tej potrawy użyłam opieniek, ale nadadzą się również kanie czy boczniaki.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 dymka
½ pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
5 łyżki oliwy lub oleju
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego jasnego
½ kg opieniek
50g ryżu
½ łyżeczki papryki słodkiej
2 liście laurowe
2 marchewki
można dodać gotowej przyprawy do flaczków lub samemu skomponować zestaw przypraw (suszona marchew, czosnek, pasternak, cebula, liście selera, papryka słodka, gorczyca biła, imbir, majeranek, pieprz czarny, gałka muszkatołowa chili)
Flaczki z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.2 ząbki czosnku, 1 cebula, 1 dymka, ½ pietruszki, kawałek selera, kawałek pora zmiksować blenderem na gładką masę.
2.Do dużego garnka wlać olej, na gorący wrzucić zmiksowaną masę i podsmażać, aż się zarumieni (trzeba ciągle mieszać, bo łatwo się przypala).
3.Całość zalać zimną wodą (2l) dodać także marchewki pokrojone w półtalarki, dodać przyprawy oraz sos sojowy. Gotować około 15 minut na małym ogniu, następnie włożyć grzyby pokrojone w paski. Gotować jeszcze 20 minut.
4.Ryż ugotować na miękko, zmiksować na gładką masę, dodać do flaczków, wymieszać , zagotować. Spróbować, jeśli trzeba doprawić jeszcze do smaku.
Komentarze