Flaczki z kurczaczka

4.5 (182 ocen)

Są mniej pracochłonne niż tradycyjne flaczki :) Myślę, że posmakują każdemu.

Składniki:

  • 1 kg udek drobiowych
    1 duża porcja włoszczyzny
    1 łyżka mąki pszennej
    posiekana natka pietruszki
    sól
    pieprz
    majeranek
    papryka
    świeży imbir
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z kurczaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka umyć i ugotować do miękkości w sześciu szklankach lekko osolonej wody razem z włoszczyzną (obraną i umytą). Po ugotowaniu odcedzić.
  • 2. Mięso obrać z kości i pokroić w słupki. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w półplasterki.
  • 3. Z masła i przesianej mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ostudzonym rosołem, dodać do zupy i, mieszając, podgrzewać do momentu aż zgęstnieje.
  • 4. Dodać pokrojone mięso i warzywa oraz natkę pietruszki, doprawić do smaku przyprawami oraz startym na tarce imbirem.

Porady

Flaczki powinny być dość pikantne (powinny dosłownie szczypać w język).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować