Flaczki z kapustą

1 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni nikaraguańskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - flaki wieprzowe: 90 dekagramów
    - lemonki przekrojone na pół: 3 sztuki
    - sól: 2 łyżeczki
    - woda: 2 litry
    - olej: 3 łyżki
    - cebula posiekana: 2 sztuki
    - zielona papryka posiekana: 1 sztuka
    - czerwone papryka posiekana: 1 sztuka
    - ząbki czosnku posiekane: 4 sztuki
    - oregano: 1 łyżka
    - pomidory posiekane: 2 szklanki
    - juka lub ziemniaki pokrojone w kostkę: 45 dekagramów
    - słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę: 45 dekagramów
    - zielone banany pokrojone w kostkę: 3 sztuki
    - posiekana kapusta biała - główka: 1 sztuka
    - kolendra posiekana - pęczek: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaczki z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku wymieszać wodę, limonki, sól oraz flaki. Gotować aż flaczki będą miękkie. W międzyczasie podsmażyć cebule oraz papryki. Dodać czosnek i oregano. Smażyć minutę. Dodać pomidory i gotować przez 3 – 4 minuty. Zdjąć z ognia. Flaczki wyjąć i pokroić w paski. Limonki wyrzucić. Wywar zachować. Flaczki włożyć do wywaru wraz z masą cebulową. Dodać oba gatunki ziemniaków, banany i kapustę. Zagotować i dusić 30 – 40 minut aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodać kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować