Flaczki z kani na wołowinie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W tym roku mamy wysyp kani - grzyba o wspaniałym smaku. W pełni wykorzystuję ich obfity zbiór. Zupa z kani przygotowana na wywarze wołowym jest wyśmienita, prosta i tania w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na potrzeby konkursu:

    Składniki podstawowe z zestawu:

    0,5 kg szpondru wołowego z kością
    3 marchewki
    2 pietruszki
    1 por - biała część
    1 duża cebula
    8-10 średniej wielkości kapeluszy kani

    Składniki robocze:

    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    4 łyżki suszonego majeranku
    sól , pieprz
    olej do smażenia

    Dekorację :

    liście laurowe
    majeranek


    Podział podstawowy:

    0,5 kg szpondru wołowego z kością
    3 marchewki
    2 pietruszki
    4 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    1 por - biała część
    1 duża cebula
    8-10 średniej wielkości kapeluszy kani
    4 łyżki suszonego majeranku
    sól , pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Zupa grzybowa Flaczki

Flaczki z kani na wołowinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szponder wołowy, oraz obrane i umyte marchewki z pietruszką zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • 2. Zagotować, zebrać szumowiny, gotować na minimalnym gazie kolejną godzinę. W między czasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę z porem, dodać grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.
  • 4. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć z powrotem do wywaru. ( Można także dodać obraną wołowinę). Dodać usmażone grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
    Gotować kolejne 15 min.
  • 5. ( Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki pszennej. Będzie bardzie syta ale i kaloryczna. Ja preferuję wersję bez zasmażki).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować