W tym roku mamy wysyp kani - grzyba o wspaniałym smaku. W pełni wykorzystuję ich obfity zbiór. Zupa z kani przygotowana na wywarze wołowym jest wyśmienita, prosta i tania w przygotowaniu.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Na potrzeby konkursu:
Składniki podstawowe z zestawu:
0,5 kg szpondru wołowego z kością
3 marchewki
2 pietruszki
1 por - biała część
1 duża cebula
8-10 średniej wielkości kapeluszy kani
Składniki robocze:
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki suszonego majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia
Dekorację :
liście laurowe
majeranek
Podział podstawowy:
0,5 kg szpondru wołowego z kością
3 marchewki
2 pietruszki
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 por - biała część
1 duża cebula
8-10 średniej wielkości kapeluszy kani
4 łyżki suszonego majeranku
sól , pieprz
olej do smażenia
Flaczki z kani na wołowinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szponder wołowy, oraz obrane i umyte marchewki z pietruszką zalać zimną wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie.
2.Zagotować, zebrać szumowiny, gotować na minimalnym gazie kolejną godzinę. W między czasie grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać, pokroić w pół plasterki.
3.Na patelni rozgrzać olej, zrumienić cebulę z porem, dodać grzyby. Smażyć do odparowania płynu. Z wywaru wyjąć warzywa i mięso.
4.Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć z powrotem do wywaru. ( Można także dodać obraną wołowinę). Dodać usmażone grzyby. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Gotować kolejne 15 min.
5.( Zupę można zagęścić zasmażką przygotowaną z masła i mąki pszennej. Będzie bardzie syta ale i kaloryczna. Ja preferuję wersję bez zasmażki).
Komentarze