Flaczki z grzybów opieniek

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Witajcie mamy teraz sezon grzybowy, co powiecie na to aby skosztować coś innego niż sos, czy zupę grzybową ? Chętnie podzielę się z wami przepisem na flaczki, zawsze gdy był czas zbioru grzybów mama przyrządzała nam takie pyszne i szybkie w przygotowaniu flaczki. Moim zdanie zawsze to coś innego do zjedzenia, choć fakt że dzieciom grzybów się nie daje no ale dzieciom można przygotować coś innego.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

2 kg ugotowanych dużych kapeluszy opieniek,

1 marchew 200 g,

1 pęczek natki pietruszki 25 g,

2 opakowania przyprawy do flaków ( każda po 16 g ),

8 ziarenek ziela angielskiego,

2 duże liście laurowe,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

1 łyżeczka cukru,

2 porcje rosołowe.

Sposób przygotowania przepisu:

Flaczki z grzybów opieniek

  • flaki1. Przygotować grzyby najlepiej dzień wcześniej, oczyścić same kapelusze bez nóżek i ugotować ( ja gotuję zawsze dwa razy grzyby po 20 minut, są tacy że pytają dlaczego gotuję dwa razy ? już wyjaśniam wyniosłam to z domu i nie zmieniam zasad gotowania grzybów ). Jak mamy już ugotowane grzyby i ostudzone, pokroić je w paseczki.
  • flaki2. Gdy mamy już przygotowane grzyby do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać umyte porcje rosołowe oraz startą na tarce jarzynowej marchew, dodać również ziela i liście. Gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa na porcjach. Jak mięso jest już miękkie wyjąć je z wywaru, wsypać przygotowane grzyby oraz suszoną włoszczyznę, jeśli grzyby w czasie obgotowywania solimy wtedy nie dodajemy soli do wywaru. Całość pogotować jakieś dwadzieścia minut.
  • flaki3. Gdy flaki z grzybów gotowały się swój wyznaczony czas przygotować przyprawę do flaków i wsypać ją do flaków z grzybów ( ja dałam dwie bo lubię dość ostre ale jeśli ktoś woli łagodne to polecam wsypać jedną przyprawę ). Flaki grzybowe chwilę pogotować na wolnym ogniu.
  • flaki4. Pod koniec całego gotowania wsypać łyżeczkę cukru dla lepszego smaku oraz wsypać pokrojoną natkę pietruszki i pogotować jeszcze chwilę do miękkości natki, w międzyczasie gotowania doprawić według swego smaku solą ( ja nie musiałam bo przesoliłam grzyby podczas ich obgotowywania ). Zdjąć z ognia.
  • flaki5. Flaki z grzybów opieniek są fajne kleiste i sycące choć grzyby nie mają żadnych wartości spożywczych to za sprawą porcji rosołowych smakowały jak rosół z dodatkiem grzybów. Moje flaczki z grzybów jedliśmy z bułką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zupaobiadFLACZKIFlaczki z opieniek

Komentarze

Podobne przepisy

flaczki z kurczaczka

Dodane przez: 89blondyna89

Flaczki z kurczaczka

Są mniej pracochłonne niż tradycyjne...

Flaczki z boczniaków

Dodane przez: dorota w

Flaczki z boczniaków

Pyszna zupa z boczniaków. Smakiem...

image-08w6y8q

Dodane przez: kasiak1989

Strogonow z Opieńkami

Pyszna ,sycąca zupa.

ALA "FLACZKI" Z ŻOŁĄDKÓW

Dodane przez: doris_donia

ALA "FLACZKI" Z ŻOŁĄDKÓW

tańsze niż orginalne flaczki ale...

Zupa z opieniek (podpinek)

Dodane przez: beciiaaa

Zupa z opieniek (podpinek)

W moich okolicach grzyby te nazywane...

Jarskie flaczki z boczniaków

Dodane przez: anemon

Jarskie flaczki z boczniaków

Boczniaki są bogatym źródłem białka,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE