Flaczki z ciecierzycą

1 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pożywnie danie o czosnkowo - paprykowym posmaku.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - flaki wieprzowe: 0.75 kilograma
    - ciecierzyca: 1.4 kilograma
    - ziemniaki: 2 sztuki
    - orzechy: 10 dekagramów
    - główka czosnku: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka: 1 sztuka
    - pomidory: 3 sztuki
    - olej: 0.5 szklanki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - kiełbasa chorizo: 1 sztuka
    - chleb - kromka: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaczki z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin. Pokrojone w paski flaki wrzucić do nie osolonego wrzątku, dodać odcedzoną ciecierzycę i gotować do miękkości. Dodać ziemniaki i pokrojoną w plasterki kiełbaskę chorizo. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i paprykę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Poddusić. Dodać czosnek i podpieczone wcześniej na patelni orzechy. Doprawić solą. Miąższ z chleba wymieszać z pół szklanki wody i pieprzem. Dodać do sosu. Połączyć z flakami, ciecierzycą, ziemniakami i kiełbaską. Gotować jeszcze 10 minut. Danie powinno mieć konsystencję gęstej zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować