Za oknami zima, mimo, że już wiosna;) W taką pogodę polecam pyszną, ROZGRZEWAJĄCĄ zupę z boczniaków z miso i shitake- grzybów pełnych walorów prozdrowotnych
"flaczki" z boczniaków, shitake z miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapelusze shitake myjemy i zalewamy w garnku niewielką ilością wody. Kiedy zmiękną wyjmujemy i kroimy w paski, wody nie wylewamy. Boczniaki tniemy w paski. Warzywa obieramy, myjemy i tniemy na małe kawałki ( z pora bierzemy tylko białą część). W garnku rozgrzewamy trochę oleju i dusimy warzywa, po kilku minutach dodajemy grzyby i dalej dusimy ok. 10 minut mieszając. Wlewamy ok. 1,5 litra wody oraz wodę z namaczania shitake i dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy miso. Mieszamy dokładnie. Jeśli trzeba można dodać więcej pasty miso. Na koniec doprawiamy majerankiem i np. szczypiorkiem.
Komentarze