"Flaczki" z boczniaków, shitake z miso

4.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Za oknami zima, mimo, że już wiosna;) W taką pogodę polecam pyszną, ROZGRZEWAJĄCĄ zupę z boczniaków z miso i shitake- grzybów pełnych walorów prozdrowotnych

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Porcja warzyw do rosołu: marchew, pietruszka, seler, por - 1 pęczek
    boczniaki - 250 g
    shitake suszone - 4 szt.
    olej 3 łyżki
    cebula
    sos sojowy - 1-2 łyżka
    miso białe - 1 łyżka
    majeranek - 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    pieprz do smaku
    mielony imbir - 3/4 łyżeczki
    liść laurowy - 2 szt.
    ziele angielskie - 2-3 szt.
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Zupy

"flaczki" z boczniaków, shitake z miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapelusze shitake myjemy i zalewamy w garnku niewielką ilością wody. Kiedy zmiękną wyjmujemy i kroimy w paski, wody nie wylewamy. Boczniaki tniemy w paski. Warzywa obieramy, myjemy i tniemy na małe kawałki ( z pora bierzemy tylko białą część). W garnku rozgrzewamy trochę oleju i dusimy warzywa, po kilku minutach dodajemy grzyby i dalej dusimy ok. 10 minut mieszając. Wlewamy ok. 1,5 litra wody oraz wodę z namaczania shitake i dodajemy przyprawy. Gotujemy kilka minut. Na koniec dodajemy miso. Mieszamy dokładnie. Jeśli trzeba można dodać więcej pasty miso. Na koniec doprawiamy majerankiem i np. szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki Miso Grzyby shitake

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować