Flaczki w wersji mięsnej jakoś nigdy mi nie zasmakowały, za to ich wege „podróbka” bardzo! Przepis uważam za świetny sposób na wykorzystanie boczniaków i bardzo polecam! :)
40 min
Składniki:
250 g boczniaków
1 mała marchewka
1 mała pietruszka
¼ dużego selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
sól, czarny pieprz
olej
1 litr wody
Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew, pietruszkę i seler obieram i kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i siekam. Boczniaki oczyszczam i kroję w paski. W dużym garnku rozgrzewam 4-5 łyżek oleju. Wrzucam pokrojone warzywa i grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie, smażę na małym ogniu przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaję pozostałe przyprawy, 1 łyżeczkę soli i wodę. Gotuję przez 15-20 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Komentarze