Flaczki z boczniaków

4.5 (159 ocen)

  • 40 min

Flaczki w wersji mięsnej jakoś nigdy mi nie zasmakowały, za to ich wege „podróbka” bardzo! Przepis uważam za świetny sposób na wykorzystanie boczniaków i bardzo polecam! :)

  • 40 min

Składniki:

  • 250 g boczniaków
    1 mała marchewka
    1 mała pietruszka
    ¼ dużego selera
    1 cebula
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    ½ łyżeczki imbiru
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka majeranku
    ½ łyżeczki lubczyku
    sól, czarny pieprz
    olej
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, pietruszkę i seler obieram i kroję w drobną kostkę. Cebulę obieram i siekam. Boczniaki oczyszczam i kroję w paski. W dużym garnku rozgrzewam 4-5 łyżek oleju. Wrzucam pokrojone warzywa i grzyby oraz liście laurowe i ziele angielskie, smażę na małym ogniu przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaję pozostałe przyprawy, 1 łyżeczkę soli i wodę. Gotuję przez 15-20 minut na małym ogniu. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować