Flaczki sojowe z warzywami

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przed laty, gdy mój młodszy syn Daniel nie chciał jeść mięsa, wpadłam na pomysł podawania mu soi.Flaczki przypadły do gustu całej rodzinie.

Składniki:

  • ● 10 suchych kotletów sojowych
    ● 4 kostki rosołu królewskiego
    ● 1 marchewka
    ● 1 pietruszka
    ● kawałek selera
    ● kawałek białej części pora
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 2 listki laurowe
    ● 4 ziela angielskie
    ● 2 czubate łyżki majeranku
    ● 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    ● 1 łyżeczka pasty pomidorowej
    ● sól do smaku
    ● 2 łyżki jasnej zasmażki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kotlety Kotlety sojowe

Flaczki sojowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche kotlety obgotowujemy
    przez 5 minut w wodzie
    z kostkami rosołowymi. Osączamy,
    studzimy i kroimy w paseczki
    tak jak flaczki.
  • 2. Warzywa obieramy, myjemy
    i kroimy w mniejsze kawałki.
    Czosnek drobno siekamy.
    Z warzyw i przypraw gotujemy
    wywar.
  • 3. Gdy warzywa będą miękkie,
    wkładamy pokrojone kotlety
    sojowe i gotujemy 5 minut. Doprawiamy
    pastą pomidorową
    i zagęszczamy zasmażką.

Porady

● Do flaczków można dodać szczyptę gałki muszkatołowej. ● Zasmażkę można zrobić z mąki pszennej podsmażonej z łyżką masła. Następnie rozprowadza się ją z zimną wodą, zagotowuje, rozprowadza w niewielkiej ilości wywaru z warzyw i łączy z pozostałym wywarem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować