Flaczki po mojemu

  • wyświetlono: 6161 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis jest w rodzinie od wielu lat. Bardzo smaczne danie jednogarnkowe, a u mnie też jednorazowe- znika w oka mgnieniu.

Henryka
  • 6 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

rosół:
50 dag wołowiny (goleń wołowa lub szponder)
1 marchewka
1 pietruszka
seler
mały por
1 mała cebula przypieczona
3 duże listki laurowe
10 ziarenek pieprzu
5 kulek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
flaczki:
2 kg surowych, oczyszczonych flaków lub 1,5kg krojonych podgotowanych
1 duża marchewka
1 średnia pietruszka
kawałek lub mały seler
1 duża cebula
olej
przyprawy:pieprz mielony, papryka słodka, ostra i wędzona - wg uznania
vegeta natur, maggi,majeranek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa i imbir - wszystkie przyprawy wg własnego smaku
zasmażka:
w zależności jak gęste flaczki kto lubi
proporcja 1 łyżka smalcu na 1 łyżkę maki

Sposób przygotowania przepisu:

Flaczki po mojemu

  • 1. Rosół: Mięso myjemy, wkładamy do 3 litrów zimnej wody. dodajemy obrane warzywa, przypieczoną cebulę i czosnek. Wkładamy podane przyprawy. Garnek stawiamy na mały gaz i gotujemy do miękkości mięsa. Mięso i jarzyny wyjmujemy z rosołu. Jarzyny odkładamy a mięso kroimy w paseczki.
  • 2. Flaki doczyścić usuwając zbędny tłuszcz. Moczymy wielokrotnie zmieniając wodę. Następnie 3x odgotować, za każdym razem w świeżej wodzie. Wyjmujemy, lekko studzimy i kroimy w paseczki niezbyt wąskie). Wkładamy je do rosołu. Dodajemy przyprawy oprócz maggi. Na patelni przysmażamy cebulę, dodajemy do niej starkowane warzywa i lekko obsmażamy. Dodajemy do garnka z flakami. Gotujemy do miękkości flaków.
  • 3. Z 2 łyżek smalcu i 2 łyżek maki robimy średnią zasmażkę ( najpierw na patelni złocimy makę bez tłuszczu, a jak się zarumieni dopiero dodajemy smalec. Zasmażamy, rozprowadzamy wywarem z flaków i wlewamy do zupy. Doprawiamy wg smaku.
  • 4. Jeśli zupę robimy z flaczków odgotowanych, pomijamy etap moczenia i odgotowywania. Flaczki po wyjęciu z woreczka kilkakrotnie płuczemy, odsączamy i dalej postępujemy jak w przepisie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babcimama_mnie_nauczylasycące danie jednogarnkowezupy mięsne

Komentarze

Podobne przepisy

image-161f6cl

Dodane przez: zrobtosmacznie

CHŁOPSKI GARNEK PO MOJEMU

Chłopski garnek to dość pożywne,...

Flaczki

Dodane przez: martini95

Flaczki

Do ich przygotowania możemy wykorzystać...

bardzo smaczne flaczki

Dodane przez: agata20

flaczki

przepis od mojej mamy

Flaczki

Dodane przez: lexi27

Flaczki wieprzowe

Pyszne, domowe flaczki dla smakoszy!

Pomidorowa po mojemu

Dodane przez: rybka1986

Pomidorowa po mojemu

Moja wersja chyba najpopularniejszej...

image-0typ8i0

Dodane przez: Renata 9

Krupniczek po mojemu

Smaczna i pożywna zupka.