Flaczki drobiowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wersja dla tych, którzy nie jadają flaczków ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g żołądków drobiowych
    4 udka
    2 filety z kurczaka
    2 łyżki masła
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    50 ml białego wytrawnego wina
    włoszczyzna
    2 cebule
    1 goździk
    10 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu czarnego
    2 liście laurowe
    gałązka tymianku
    gałązka koperku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka mielonej papryki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki
    ser żółty
    sól

Flaczki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki drobiowe 1. Włoszczyznę razem z cebulą (wbijamy w nią goździk), żołądki zalewamy 2,5 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Po tym czasie dodajemy udka z kurczaka, gałązki tymianku oraz koperku, solimy i gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem) 50 min. Po tym czasie filety z kurczaka wkładamy do wywaru, gotujemy jeszcze 30 min.
    Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni roztapiamy masło, szklimy cebulę, dodajemy starte jarzyny, podsmażamy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy wino i dusimy warzywa przez kilka minut, na koniec posypujemy słodką papryką.
    Mięsny wywar przecedzamy, mięso kroimy w paski. Warzywa i pokrojone mięso dodajemy do wywaru, dodajemy majeranek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko jeszcze 10 min, do smaku doprawiamy imbirem. Podajemy gorące z posiekaną natką i startym serem.

Komentarze

Podobne przepisy