Flaczki cielęce

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

z dodatkiem krewetek

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • WSZYSTKIE PRODUKTY DOSTęPNE Są W SKLEPIE ALMA WWW.ALMA24.PL:
    - Flaki cielęce: 2.5 kilograma
    - Kość wołowa: 500 gramów
    - krewetki: 500 gramów
    - seler: 200 gramów
    - pietruszka: 150 gramów
    - por: 50 gramów
    - cebula: 200 gramów
    - marchew: 200 gramów
    - czosnek: 5 gramów
    - Majeranek Kamis: 1 szczypta
    - pieprz kolorowy Kamis: 1 szczypta
    - Papryka mielona Kamis: 1 szczypta
    - sól prowansalska Kamis: 1 szczypta
    - imbir Kamis: 1 szczypta
    - Liść laurowy Kamis: 1 sztuka
    - Ziele angielskie Kamis: 2 sztuki
    - masło klarowane: 100 gramów

Flaczki cielęce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Starannie umyte flaki zalewamy gorącą wodą i odcedzamy. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości.
  • 2. Po odcedzeniu kroimy na cienkie paski. Umyte kości wołowe zalewamy zimną wodą, dodajemy połowę warzyw i gotujemy do powstania mocnego wywaru.
  • 3. Pozostałe warzywa tniemy w drobne paski i gotujemy w przecedzonym wywarze wołowym.
  • 4. Pocięte flaki smażymy z krewetkami z dodatkiem przypraw i dodajemy do wywaru. Całość doprawiamy i gotujemy ok. 5 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy