Flaczki bez flaków

4.5 (149 ocen)

  • 40 min

Wypróbowany sposób, żeby "przemycić" dzieciom flaki. Co prawda nie są to tradycyjne polskie flaki, ale i tak są dobre.

  • 40 min

Składniki:

  • * 3 uda kurczaka
    * 1 mała marchew
    * 1 mała cebula
    * liście selera
    * kawałek korzenia selera
    * 1/2 małego pora
    * 1 ząbek czosnku
    * 1 duży liść laurowy
    * 5 - 6 kulek ziela angielskiego
    * 1,5 litra bulionu z kostki
    * 2 łyżki majeranku
    * 1 kopiasta łyżeczka imbiru
    * 1 kopiasta łyżeczka gałki muszkatołowej
    * 1 kopiasta łyżeczka papryki słodkiej
    * 1/2 łyżeczki pieprzu
    * 1 łyżka maggi

    * 2 łyżki masła
    * 1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki bez flaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obrać ze skóry, umyć. Warzywa obrać, pokroić. Cebulę opalić. Wszystkie składniki oprócz majeranku, masła i mąki gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać majeranek.
  • 2. Mięso wyjąć. Oddzielić od kości obierając wzdłuż włókien, aby powstały cienkie paski - jak flaki. Wrzucić z powrotem do rosołu.
  • 3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę i wlać do rosołu. Zagotować. Smacznego.

Porady

Można dorzucić wędlinę pokrojoną w paski

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować