FLACZKI

5 (140 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pożywna potrawa

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 kg flaków wołowych krojonych
    1 duży kurczak lub 4 udka
    2 kg szynki wołowej
    Warzywa:
    2 łodygi selera naciowego
    2 duże cebule
    2 duże pietruszki
    4 duże marchewki
    2 -3 duże ząbki czosnku
    pół selera korzennego
    Przyprawy:
    4 listki laurowe
    9 ziarenek ziela angielskiego
    majeranek
    tymianek
    Sól, jarzynka, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, imbir mielony
    3 opakowania przyprawy do flaków
    około 12 litrów wody.
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka, u mnie wysok. 29 cm a średnica 38 cm, włożyć kurczaka, wołowinę i włoszczyznę.
    Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i dodać przyprawy oprócz majeranku, papryki i przyprawy do flaków , te dodaję pod koniec.
    Gotować do miękkości mięsa.
    Kurczaka i marchewkę wyjmujemy po około 1 godzinie gotowania.
    W trakcie gotowania rosołu przygotować flaki.
    Ja obgotowuję je w 4-5 wodach z dodatkiem łyżki soli. Za każdym razem zmieniam wodę i dodaję sól.
    Obgotowane flaki jeszcze przejrzeć i ewentualnie odrzucić brzydsze części.
    Ugotowane mięso i marchewkę pokroić w kostkę lub paski i razem z flaczkami dodać do wywaru.
    Z wywaru wyrzucamy pietruszkę, seler, por, cebulę.
    Gotujemy jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, stopniowo doprawiając do smaku. Tuż przed podaniem każdą porcję oprószamy natką pietruszki.

Porady

Kto lubi zawiesiste potrawy warto dodać zasmażkę z mąki, my nie lubimy, więc nie dodaję

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować