5 kg flaków wołowych krojonych
1 duży kurczak lub 4 udka
2 kg szynki wołowej
Warzywa:
2 łodygi selera naciowego
2 duże cebule
2 duże pietruszki
4 duże marchewki
2 -3 duże ząbki czosnku
pół selera korzennego
Przyprawy:
4 listki laurowe
9 ziarenek ziela angielskiego
majeranek
tymianek
Sól, jarzynka, pieprz, mielona papryka słodka i ostra, imbir mielony
3 opakowania przyprawy do flaków
około 12 litrów wody.
1.Do dużego garnka, u mnie wysok. 29 cm a średnica 38 cm, włożyć kurczaka, wołowinę i włoszczyznę.
Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i dodać przyprawy oprócz majeranku, papryki i przyprawy do flaków , te dodaję pod koniec.
Gotować do miękkości mięsa.
Kurczaka i marchewkę wyjmujemy po około 1 godzinie gotowania.
W trakcie gotowania rosołu przygotować flaki.
Ja obgotowuję je w 4-5 wodach z dodatkiem łyżki soli. Za każdym razem zmieniam wodę i dodaję sól.
Obgotowane flaki jeszcze przejrzeć i ewentualnie odrzucić brzydsze części.
Ugotowane mięso i marchewkę pokroić w kostkę lub paski i razem z flaczkami dodać do wywaru.
Z wywaru wyrzucamy pietruszkę, seler, por, cebulę.
Gotujemy jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu, stopniowo doprawiając do smaku. Tuż przed podaniem każdą porcję oprószamy natką pietruszki.
Porady
Kto lubi zawiesiste potrawy warto dodać zasmażkę z mąki, my nie lubimy, więc nie dodaję
Komentarze