Nie może ich zabraknąć na rodzinnych uroczystościach

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych
    1 mały kurczak
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1/3 selera
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    gałka muszkatołowa
    łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    2 łyżeczki majeranku
    sól i pieprz
    2 łyżki mąki
    2 łyżki masła


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Flaczki

Flaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki myjemy i zagotowujemy, wodę odlewamy, wlewamy nową wodę i gotujemy razem z liściem i zielem laurowym. Do flaków dodajemy pietruszkę, marchew i seler starte na tarce o dużych oczkach Kurczaka kroimy na mniejsze części i gotujemy około 30 minut. Gdy mięso z kurczaka będzie miękkie, wyciągamy je i kroimy w paski. Mięso dodajemy do flaków przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką. Gotujemy aż flaki będą miękkie. Masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, całość mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków i zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować