FLACHSWICKEL czyli niemieckie maślane bułeczki w kształcie warkocza

4.49 (189 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Niemieckie Flachswickel, które zachwycają nie tylko swoim wyglądem przypominającym warkocze, ale przede wszystkim smakiem. Idealnie wilgotne i miękkie, przepyszne z masłem i domową konfiturą. Przypominają nieco wszystkim dobrze znaną chałkę.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki na 8 bułeczek:
    · 150 g roztopionego letniego masła
    · 200 ml ciepłego mleka
    · 500 g mąki pszennej
    · 25 g świeżych drożdży
    · 4 łyżki cukru waniliowego
    · 2 jajka
    · szczypta soli
    · cukier puder do obtaczania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Flachswickel czyli niemieckie maślane bułeczki w kształcie warkocza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem waniliowym, zalewamy mlekiem. Dodajemy łyżkę mąki. Zaczyn dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut. W dużej misce łączymy mąkę, sól, jajka, roztopione masło, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Musi dobrze odchodzić od dłoni. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 24 części. Z każdej forujemy wałeczek, który obtaczamy w cukrze pudrze. Robimy warkocze- łączymy końce 3 wałeczków ciasta i zaplatamy je w warkocz, pamiętając, by dobrze zlepić ze sobą końce. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Bułki pieczemy ok. 20-25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podajemy ciepłe z masłem i domową konfiturą.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować