FIT zapiekanka z serem feta i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś mega zdrowa i pełnowartościowa zapiekanka. Pełnoziarnisty makaron, soczysty indyk, delikatna mozarella i słony ser feta tworzą niepowtarzalną, zdrową, a przy tym przepyszną całość. Śmiało można zjeść dwie porcje - o ile ktoś da radę, bo oprócz tego, że pyszna, to zapiekanka jest niesamowicie sycąca :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 200g pełnoziarnistego makaronu (kształt taki, jaki lubisz)
    - 200g pieczarek
    - 200-300g piersi indyka/kurczaka
    - kilka suszonych pomidorków
    - 1 kulkę mozarelli (około 100g)
    - kilka ząbków czosnku
    - 1 spora cebula
    - 2/3 kostki sera feta
    - kilka gałązek świeżego tymianku
    - sól, pieprz do smaku
    - 2 łyżeczki suszonego tymianku
    - 2 łyżki słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka wędzonej papryki
    - 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili
    - 2 łyżki oleju chili lub zwykłego rzepakowego
    - kilka pomidorków koktajlowych
    - masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Fit zapiekanka z serem feta i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka lub indyka kroimy w kostkę. Zasypujemy solą, pieprze, papryką słodką i wędzoną, pieprzem cayenne oraz 1 łyżeczką tymianku. Dodajemy olej chili lub rzepakowy i starannie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
  • 2. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazaniami producenta. Ugotowany odcedzamy i przekładamy do sporej miski.
    Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na niedużej ilości masła klarowanego. Przekładamy do miski z makaronem i mieszamy. Nie wylewamy z patelni pozostałego tłuszczu.
  • 3. Pieczarki kroimy na mniejsze części (u mnie to półplasterki) i ze szczyptą soli podsmażamy na pozostałym po cebuli tłuszczu. Jeśli trzeba, dodajemy trochę masła klarowanego. Kiedy pieczarki są już podsmażone, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki suszone pomidory. Dosypujemy pozostałą łyżeczkę tymianku i smażymy razem przez dwie minutki, żeby smaki ładnie się połączyły. Przekładamy do miski z makaronem.
  • 4. Na koniec smażymy mięsko. Usmażone, przekładamy do miski z makaronem i kurczakiem. Starannie mieszamy. Dodajemy startą na tarce mozarellę.
  • 5. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta i pokrojonymi w ósemki pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym tymiankiem.
    Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę naczynia i dopiekamy zapiekankę jeszcze około 15 minut, aż ładnie się zrumieni.








    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować