FIT malinowo-kokosowe PTASIE MLECZKO z chia – bez cukru/bez glutenu

4.5 (165 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

istne cudo! pyszne, naturalnie słodkie, zdrowe i w dodatku z moimi ukochanymi malinami! czego chcieć więcej?

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na formę 23×23 cm, ok. 32 sztuki ptasiego mleczka

    warstwa malinowa
    100 ml mleka
    300 g malin
    2 łyżki miodu
    2,5 łyżeczki żelatyny


    warstwa biała
    400ml mleka kokosowego
    100 ml zwykłego mleka
    50g chia (ok. 4 łyżki)
    1 łyżka miodu
    2 łyżeczki żelatyny

    czekolada:
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 łyżka oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery

Fit malinowo-kokosowe ptasie mleczko z chia – bez cukru/bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy folią spożywcza i (pustą) wstawiamy do lodówki, aby nam się schłodziła.

    WARSTWA BIAŁA: do rondelka wlewamy oba mleka, dodajemy nasiona chia i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z płyty grzewczej, dodajemy żelatynę i przy pomocy rózgi dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy zawartość naszego rondelka jest ciepła (trochę nam ostygła) dodajemy miód i dokładnie mieszamy** Wyjmujemy formę z lodówki, wylewamy na nią zawartość naszego rondelka i wstawiamy z powrotem do lodówki na ok 1 godzinę.

    WARSTWA MALINOWA: Maliny blendujemy na gładki mus, przelewamy go do rondelka – podgrzewamy. Dolewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z płyty grzewczej, dodajemy żelatynę i przy pomocy rózgi dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy do wystygnięcia. Gdy zawartość naszego rondelka jest ciepła (trochę nam ostygła) dodajemy miód i dokładnie mieszamy**. Odstawiamy by maliny zupełnie się wystudziły. Gdy warstwa biała nam stężała, delikatnie wylewamy na nią warstwę malinową i odstawiamy do lodówki no ok. 2 godziny. Po tym czasie, nasze ptasie mleczko powinno być idealnie ścięte. Wyjmujemy je wraz z folia z formy, kroimy na kawałki (u mnie 32) i oblewamy czekoladą.

    CZEKOLADA: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Kawałki ptasiego mleczka zanurzamy z czekoladzie i układamy na papierze do pieczenia. Chowamy do lodówki, aby czekolada ładnie nam zastygła.

    Nasze PTASIE MLECZKO przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je tuż przed podaniem. PYCHA!
    ** miód dodajemy na sam koniec, ponieważ gdy dodamy go do gorącego płynu straci swoje wszystkie zdrowotne właściwości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Mleko Nasiona chia Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować