Fit gofry

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Gofry bez glutenu, zdrowsza wersja a jaka pyszna!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jaja
    50g skrobi ziemniaczanej
    140g mąki kukurydzianej
    50g mąki owsianej
    40g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 ml oleju
    200 ml maślanki

Fit gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1) Oddziel żółtka od białek, następnie białka jaj ubił na sztywną pianę.
    2) W naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę kukurydzianą, owsianą, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj.
    3) Do suchych składników dodaj maślankę, olej oraz żółtka. Przy pomocy miksera połącz składniki.
    4) Do powstałej masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj całość.
    5) Nagrzej gofrownicę, nasmaruj olejem- gofry nie będą przywierać.
    Gofry smażyć aż do momentu zarumienienia się ciasta.
    Posypać cukrem pudrem.

    Smacznego!

Porady

Bardzo dobrze smakują przełożone plasterkami banana i polane miodem, a do popicia ciepłe mleko.

Komentarze

Podobne przepisy