Fit ciasteczka orzechowe z daktylami i migdałami

  • wyświetlono: 103 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moje fit ciasteczka, chociaż cukru do nich nie dodajemy, to jako słodką przekąskę sobie jemy. Zwykłe masło, które przeważnie do ciastek dodajemy, tutaj masłem orzechowym zastępujemy. Słodycz dodatkowo z daktyli mamy, a chrupkość z migdałów uzyskamy. To FIT przekąska dla każdego, dla łasucha małego i większego. Moje dzieci w piłkę nożną grają, mąż biega, więc po treningach ochotę na coś słodkiego mają. Takie ciasteczka dla moich sportowców będą znakomite, a dodatkowo w smaku są wyśmienite.

FB
  • 10 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

150 g masła orzechowego 100% orzechy arachidowe,
100 g maki pszennej pełnoziarnistej,
100 g suszonych daktyli bez pestek,
50 g całych migdałów,
2 jajka,

ponadto:

1 łyżka maki pszennej pełnoziarnistej do podsypania.

Sposób przygotowania przepisu:

Fit ciasteczka orzechowe z daktylami i migdałami

  • Fit ciasteczka orzechowe z daktylami i migdałami1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą na ok. 15 min, żeby zmiękły i odcedzamy. Miksujemy razem z migdałami na małe kawałeczki.

    Żółtka oddzielamy od białek.

    Żółtka mieszamy z masłem orzechowym, dodajemy daktyle z migdałami i mąkę. Całość mieszamy do połączenia się składników, powstanie ciasto jak na kruszonkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i całość najpierw mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy na jednolitą masę.

    Ciasto przekładamy między arkusze papieru do pieczenia i spłaszczamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto można delikatnie podsypać mąką. Wkładamy do lodówki na ok. 20 min.
  • Fit ciasteczka orzechowe z daktylami i migdałami2. Piekarnik nastawiamy na 185°C.

    Ciasto za pomocą nożyka do pizzy kroimy na małe kwadraty 2,5 cm/2,5 cm.

    Razem z papierem do pieczenia przenosimy na blachę od piekarnika i pieczemy ok. 12 min. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Porady

Moje ciasteczka prostota wykonania zaskakują, smakiem czaruję, chociaż do słodkości się zaliczają, to cukru w sobie nie mają. Słodycz naturalne składniki dostarczają i dzięki temu do zdrowych przekąsek się zaliczają.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechowe ciasteczkaciastka fitdomowe przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasteczka jęczmienne z migdałami i rodzynkami

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasteczka jęczmienne z migdałami i rodzynkami

Chrupiące i dość zdrowe (jedyny...

Kruche ciasteczka z migdałami i lawendą

Dodane przez: Reniutka

Kruche ciasteczka z migdałami i lawendą

Kruche ciasteczka o delikatnym...

Żytnie ciasteczka z chałwą i daktylami

Dodane przez: JustKuchcik

Żytnie ciasteczka z chałwą i daktylami

Bardzo lubię ciastka z dodatkiem...

image-09fndpe

Dodane przez: Mniam1

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Kruche, owsiane ciasteczka z czekoladą...

Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Dodane przez: kdamas

Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami...

Przepyszne, błyskawiczne w wykonaniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE