5 dużych buraków
4 duże marchewki
3 pietruszki
liście selera i pora
5 litrów wody
1 duży jogurt naturalny
2 łyżki mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
odrobina ziół prowansalskich
makaron ryżowy
odrobina octu bądź kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru
Fit buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ryżowy dzielimy na mniejsze odcinki. Zalewamy wrzątkiem, chwilę mieszamy w rondelku i odcedzamy bądź przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
2.Obieramy wszystkie warzywa, czyścimy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy pokrojoną zieloną część selera i pora. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez pół godziny po 15 minutach zakwaszamy octem bądź kwaskiem.
3.Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do zupy. Jogurt naturalny hartujemy i dodajemy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Komentarze