Zapraszam na moją wersję znanego klasyka-ciasta bounty. Kokos gra tu rolę główną. Będzie go dużo i w każdej postaci. Wykorzystamy mleko, wiórki, olej kokosowy.
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
Spód:
• ½ szklanki migdałów
• ½ szklanki orzechów włoskich
• 1 szklanka namoczonych daktyli
• 2 łyżki oleju kokosowego (nie rozpuszczonego)
• 2 łyżki wiórek kokosowych
1.Na samym początku w kielichu blendera umieść migdały i orzechy, które należy dokładnie zmielić. Następnie dodaj daktyle, olej kokosowy, wiórki kokosowe i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej, lepkiej konsystencji. Gotowa masę przenieś do tortownicy o średnicy około 15 cm, dokładnie przyklep, wyrównaj powierzchnie i umieść w zamrażarce na kilkanaście minut, tak by całość stwardniała.
Nadeszła pora na to co tygryski lubią najbardziej- nadzienie :) Umieść mleko kokosowe w garnuszku i delikatnie podgrzej- dodaj pozostałe składniki tj. wiórki kokosowe, olej i miód i całość dalej ogrzewaj- nie doprowadzaj do wrzenia. Gdy wszystko się ładnie połączy nadzienie kokosowe umieść na przygotowanym wcześniej spodzie. Przenieś foremkę z prawie już gotowym ciastem na kilka godzin do zamrażarki. Na samym końcu polej ciasto przygotowana polowa czekoladową. Polewa powstaje poprzez rozpuszczenie czekolady z olejem kokosowym. Całość ląduje w lodowce na kilkanaście minut.
Komentarze