Fish pie - angielska ryba zapiekana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki ,marchewkę kroimy na połowę i gotujemy przez 5 minut. Odcedzamy.
Rozmrożone i posolone ryby układamy w garnku dodajemy liść laurowy , gożdziki ,zalewamy 3 szklankami mleka i gotujemy 10 minut.
2.Rybę wyciągamy, natomiast nie wylewamy mleka, usuwamy tylko przyprawy.
Rybę układamy na dnie żaroodpornego naczynia ,na niej różyczki brokuła kalafiora oraz marchew
ki .
Ugotowane jajka kroimy w kostkę ,koperek siekamy i posypujemy rybę.
3.Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem,dodając 2 łyżki masła , oraz stopniowo dolewamy pół szklanki mleka,traktujemy solą , pieprzem i gałką muszkatołową.
Do garnka wrzucamy 4 łyżki masła i 4łyżki mąki na beszamel .
Smażymy ciągle mieszając, dodając po trochu mleka z gotowania ryby, aż masa zgęstnieje.
Gdy masa jest gęsta, dodajemy garść sera żółtego i całość traktujemy solą , pieprzem , gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
4.Beszamelem zalewamy rybę.
Na wierzchu układamy purre, przykrywając całą zapiekankę.
Posypujemy pozostałym serem żółtym.
Pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C.
Komentarze