Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym

4.5 (147 ocen)

  • Dla 2 osób

Z miłości do ryb i owoców morza, często w naszej kuchni z nimi eksperymentujemy.

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 całe flądry
    4 ząbki czosnku
    sól morska z młynka
    pieprz czarny z młynka
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    sok z cytryny
    suszona pietruszka
    1 łyżka oliwy z oliwek
    8 średnich ziemniaków
    4 łyżki oleju roślinnego
    świeży tymianek
    1 mała cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Frytki

Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nacinanie 1. Rybkę oczyścić, umyć i naciąć pod kątem od strony skóry.
    Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zamarynować rybkę i zostawić przez około 20 min.
  • przecier 2. Następnie nasmarować przecierem pomidorowym i posypać pietruszką.
    Ziemniaki obrać, pokroić zalać oliwę, dodać listki świeżego tymianku, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, cebulkę posiekaną w piórka. Wszystko razem dobrze wymieszać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 min.
    Po 10 minutach pieczenia frytek do piekarnika włożyć flądrę (piec 15 min).
    Frytki na talerzu posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flądra Przecier pomidorowy Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować