Ryba w panierce smażona na oleju serwowana z frytkami. Bardzo populary zestaw w Wielkiej Brytanii. Dawniej podawany zawinięty w gazetę, tak jak u mnie na zdjęciu.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- filet z pstrąga bez skóry: 4 sztuki
- sok z cytryny: 3 łyżki
- ziemniaki: 6 sztuk
- mąka do panierowania: 6 łyżek
PIEPRZ, SóL MORSKA:
- olej: 2 łyżki
1.Ziemniaki wyszorować, osuszyć i pokroić na frytki. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać z 2 łyżkami oleju lub oliwy. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
2.Rybę skropić sokiem, przyprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na pół godziny. Pokroić w paski o grubości 2 centymetrów. Obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oleju na złoty kolor.
Komentarze