Fish and chips, czyli smażona ryba z domowymi frytkami

4.49 (189 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Fish and chips, czyli angielska / brytyjska ryba z frytkami jest znana każdemu z nas. Często idziemy na łatwiznę, kupujemy w marketach wątpliwej jakości gotowce - mrożone frytki i rybne paluszki. Dlaczego, skoro mniejszym kosztem, poświęcając niedużo czasu możemy zrobić to pyszne danie samodzielnie? Zapraszam!

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Ryba:
    2 filety z dorsza
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/4 szklanki mąki
    sól, pieprz
    olej

    Frytki:
    1/2 kg ziemniaków
    2 łyżki oleju
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Frytki

Fish and chips, czyli smażona ryba z domowymi frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, osuszamy, kroimy na kształt frytek. Przekładamy do miski, dodajemy olej, sól, mieszamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Z filetów odcinamy skórę. Filety obsypujemy solą, pieprzem i panierujemy: maczamy w jajku, mące wymieszanej z bułką, następnie ponownie w jajku, mące i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia przez około 5 minut z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 3. Na talerz przekładamy frytki i rybę. Podajemy z sosem. Rybę skrapiamy cytryną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować