Fiołkowo - waniliowy cukier

0 (0 ocen)

Pięknie wyglądający i aromatyczny cukier z fiołkami. Pomysł na ten cukier podpatrzyłam u Ali na blogu.

Składniki:

  • 3/4 szk płatków świeżych fiołków
    3/4 szk domowego cukru waniliowego

Fiołkowo - waniliowy cukier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżo zerwane fiołki delikatnie opłukać i dokładnie osuszyć na ręcznikach papierowych.
    Gdy przeschną oderwać same płatki a resztę wyrzucić.
    Do rozdrabniacza wsypać cukier waniliowy i płatki fiołka i miksować aż płatki się połączą z cukrem.
    Na czystej ściereczce rozsypać cukier i zostawić do przesuszenia od czasu do czasu mieszając.
    Gotowy cukier przesypać najlepiej do słoiczków i szczelnie zamknąć.
    Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu kilka dni, używać do ciast i deserów.

Komentarze

Podobne przepisy