Fiołkowe gofry

3 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Gofry które pachną fiołkami, i zapewniam że szybko znikają. Polecam na deser bo są proste do zrobienia.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej typ 500
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    2 jajka
    3 łyżki eju rzepakowego
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2/3 szklanki wody

    krem:
    250 ml śmietany kremówki 30 %
    2 łyżeczki żelatyny pełne
    1 szklanka jeżyn mrożonych
    1/2 cytryny
    1 garść fiołków kwiatów
    2 łyżki cukru
    200 ml jogurtu greckiego
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry

Fiołkowe gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piana z bialek dodana do ciasta 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam wodę, dodaję olej, żółtka i mieszam. Białka ubijam osobno z solą.
  • ciasto na gofry gotowe 2. Składniki mokre przelewam do składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy.
  • galaretka jeżynowa 3. Żelatynę namaczam w łyżce wody.
    Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę.
  • fiołki dodane do śmietany 4. Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko ubitej, dodaję też garśc płatków fiołków i miksuję aż krem będzie gęsty.

    Na gofry wykładam krem, jogurt grecki, kwiaty fiołków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować