Fioletowe gołąbki z kaszą i sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Odmieniona klasyka zachwyci rodzinę. ;)

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty (ok. 2 kg)
    3 szklanki bulionu
    2 garści suszonych grzybów
    500 g pieczarek
    200 ml słodkiej śmietanki
    mąka do zagęszczenia sosu
    1 łyżeczka octu, cukru i soli
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżeczka klarowanego masła
    50 g masła

    Składniki na farsz:

    2 udka z kurczaka
    500 g wołowiny
    100 g kaszy jęczmiennej
    sól i pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona cebula
    100 g wędzonego boczku
    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Sosy

Fioletowe gołąbki z kaszą i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy.

    Z kapusty wycinamy głąb.

    Nastawiamy duży garnek z wodą, łyżeczką octu, cukru i soli. Do gotującej się wody wsadzamy kapustę i parzymy dwie - trzy minuty, następnie ostrożnie, dwoma widelcami ściągamy liście i odkładamy na bok.

    Potrzebujemy około dziesięciu.

    Udka luzujemy z kości i kroimy na mniejsze kawałki, razem z wołowiną mielimy na najgrubszych oczkach, dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem.

    Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy drobno posiekaną cebulę z boczkiem i czosnkiem, po podsmażeniu dodajemy do mięsnego farszu i wyrabiamy.

    Zgrubiałe części na liściach kapusty rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Z nadzienia formujemy niewielkie wałeczki (około trzy łyżki), kładziemy na liściu, zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Po zrobieniu wszystkich gołąbków obkładamy je kawałkami pokrojonego masła i zalewamy szklanką bulionu.

    Pieczemy w 180 stopniach, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez godzinę, po godzinie odwracamy nasze gołąbki, ewentualnie podlewamy bulionem i pieczemy kolejną godzinę.

    Na patelni rozpuszczamy klarowane masło i podsmażamy umyte pieczarki. Zalewamy pozostałym bulionem, wodą z suszonych grzybów oraz śmietanką. Dusimy dziesięć minut, następnie doprawiamy solą oraz pieprzem, zagęszczamy śmietanką.

    Gołąbki podajemy polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować