Fioletowa Fantazja

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lekkie letnie słodkości na pociechę dla brzucha i oka

  • 20 min

Składniki:

  • Na cztery porcje

    700 g jogurtu greckiego
    Crunchy lub zwykłe płatki kukurydziane

    5 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    1/3 kostki masła

    Owoce:
    2 szkl. borówek amerykańskich
    1,5 szkl. agrestu
    20 sztuk jeżyn (bezkolcowe)

    Płatki migdałowe (do ozdoby)

Fioletowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wykonanie masy czekoladowej, którą zostaną zalane borówki:
    Podgrzewamy masło, dodajemy cukier i kakao (pełne), mieszamy do rozpuszczenie składników i uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygnięcia.

    2. W tym czasie w wysokich szklankach lub pucharkach układamy na dnie borówki (średnio dwie łyżki), a w osobnym naczyniu kruszymy płatki (jeśli używamy tradycyjnych, kukurydzianych).

    3. Wystudzoną masę czekoladową zalewamy borówki.

    4. Kolejno na borówki w czekoladzie: wykładamy crunchy lub pogniecione płatki, 3 łyżki jogurtu greckiego, warstwę agrestu, 3 łyżki jogurtu greckiego, resztkę borówek i jeżyny. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki.

    W zależności od upodobań chłodzić w lodówce, ale nie mniej niż 10 min.

    Smacznego

Porady

W celu uzyskania jeszcze lżejszego deseru można zastosować jogurt grecki light lub zmniejszyć ilość cukru w czekoladowej masie.

Komentarze

Podobne przepisy