Fioletowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wykonanie masy czekoladowej, którą zostaną zalane borówki:
Podgrzewamy masło, dodajemy cukier i kakao (pełne), mieszamy do rozpuszczenie składników i uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do przestygnięcia.
2. W tym czasie w wysokich szklankach lub pucharkach układamy na dnie borówki (średnio dwie łyżki), a w osobnym naczyniu kruszymy płatki (jeśli używamy tradycyjnych, kukurydzianych).
3. Wystudzoną masę czekoladową zalewamy borówki.
4. Kolejno na borówki w czekoladzie: wykładamy crunchy lub pogniecione płatki, 3 łyżki jogurtu greckiego, warstwę agrestu, 3 łyżki jogurtu greckiego, resztkę borówek i jeżyny. Wszystko posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki.
W zależności od upodobań chłodzić w lodówce, ale nie mniej niż 10 min.
Smacznego
Porady
W celu uzyskania jeszcze lżejszego deseru można zastosować jogurt grecki light lub zmniejszyć ilość cukru w czekoladowej masie.
Komentarze