Fińskie kardamonowe zawijaski z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy aż zacznie bąbelkować, Wtedy dodajemy jajka, masło, kardamon i miksujemy. Następnie dodajemy powoli mąkę i mieszamy dopóki można łyżką a potem wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Odstawiamy je na 2 godzinki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na części - najlepiej 3 lub 4. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat- dość cienki, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w ruloniki i tniemy w trójkąty. Każdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , lekko dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Trzeba pamiętać, żeby nie kłaść ciastek zbyt blisko siebie bo ciasto jeszcze urośnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik - góra -dół) i pieczemy około 15 min.
Komentarze