Fińskie kardamonowe zawijaski z cynamonem

0 (0 ocen)

Przepis znalazłam w jednym z moich zeszytów ze starymi przepisami. Ciekawe połączenie przypraw sprawia, że i smak i aromat są niepowtarzalne

Składniki:

  • - 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g)
    - szklanka ciepłego mleka
    - szklanka cukru + 100 g do nadzienia
    - 120g miękkiego masła + 80 g do nadzienia
    - 1 jajko
    - 1 żółtko
    - 2 łyżeczki mielonego kardamonu
    - 5 i pół szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
    - cynamon mielony
    - jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Fińskie kardamonowe zawijaski z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy aż zacznie bąbelkować, Wtedy dodajemy jajka, masło, kardamon i miksujemy. Następnie dodajemy powoli mąkę i mieszamy dopóki można łyżką a potem wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Odstawiamy je na 2 godzinki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dzielimy ciasto na części - najlepiej 3 lub 4. Każdą rozwałkowujemy na kwadrat- dość cienki, smarujemy masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w ruloniki i tniemy w trójkąty. Każdy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , lekko dociskamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Trzeba pamiętać, żeby nie kłaść ciastek zbyt blisko siebie bo ciasto jeszcze urośnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( piekarnik - góra -dół) i pieczemy około 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Kardamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować