Fińska pulla

0 (0 ocen)

Fińska bułeczka

Składniki:

  • 15 g drożdży
    1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
    szczypta soli
    350 g mąki pszennej
    150 ml ciepłego mleka
    50 g cukru
    3 jajka
    garść płatków migdałowych
    50 g rodzynek
    50 g miękkiego masła

Fińska pulla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Odlej 50 ml mleka i wymieszaj z drożdżami,o raz 3 łyżkami mąki. Odstaw na ok. 20 minut.
    Do miski dodaj pozostałą mąkę,cukier,sól,kardamon, 2
    jajka,pozostałe mleko i zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut,następnie dodaj masło i dalej wyrabiaj aż ciasto będzie łatwo odchodzić od ręki. Na koniec dodaj rodzynki.
    Tak przygotowane ciasto odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę,aż powoi swoją objętość.
  • 2. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i podziel je na trzy równe części. Z każdego kawałka ciasta zrób wałeczek o długości ok. 40 cm. Z wałków upleć warkocz,pamiętając aby skleić końcówki i podwinąć je pod spód. Ciasto przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na następne 30 minut.
    Piekarnik nastaw na 200 C. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp migdałami. Piecz przez ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy