Finger foods czyli paluchy serowe.

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Świetnie sprawdzą się jako przekąska na karnawałowe przyjęcie bądź niespodziewanych gości ;)) propozycji jest wiele - są szybkie i łatwe do wykonania, więc na pewno nie pożałujecie!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 2 opakowania
    - żółty ser edamski (otarty na tarce.): 120 gramów
    - ketchup (może być również przecier pomidorowy): 6 łyżek
    - Jajko (wcześniej roztrzepane): 1 sztuka
    - oregano: 1 szczypta
    - bazylia: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Finger foods czyli paluchy serowe. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie lekko schłodzone (nie zmrożone!) rozkładamy na stole. Płat ciasta przecinamy wzdłuż na pół (polecam użyć noża do pizzy). Na oba płaty ciasta nałożyć ketchup (przecier), startym żółtym serem posypać jedną część ciasta, następnie przykryć go drugim płatem, lekko docisnąć i skleić krawędzie. Tak przygotowane ciasto kroić w cienkie paski. Paski zwijamy w spirale i układamy na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia blachę. Do roztrzepanego jajka dodajemy zioła i smarujemy nim paluchy przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, pieczemy paluchy około 15-20 minut, aż się zarumienią a ser roztopi. I gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować