Filety z żurawiną, morelami i orzechami

0 (0 ocen)

Pyszne zarówno na ciepło jako dodatek do obiadu lub jako zimna przystawka.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    1/2 szkl żurawiny suszonej
    8 suszonych moreli
    1/3 szkl orzechów włoskich łuskanych
    3 łyżki oleju
    1/2l bulionu
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe

Filety z żurawiną, morelami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele zalać 1/2 szkl wrzątku, odstawić na pół godziny. Filety umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Przeciąć wzdłuż na 2 płaty. Mięso lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Na płatach układać żurawinę, morele i orzechy. Zwijać w roladki. Każdą roladkę spiąć wykałaczkami lub związać nicią. W szerokim garnku rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano, zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić pod przykryciem 20 minut. Roladki wyjąć, lekko ostudzić i usunąć z nich wykałaczki. Pokroić po skosie na plastry. Można podawać z sałatą i ryżem lub na zimno jako przystawka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy