Filety z pomarańczową salsą

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Połączenie idealne. mój mąż za nimi przepada

  • 5 godz.

Składniki:

  • 4 średnie filety z kurczaka
    3 duże pomarańcze
    4 łyżki czarnych oliwek
    Listki świeżej melisy
    4 łyżki oliwy z oliwek
    Sól , przypawa do kurczaka

Filety z pomarańczową salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i delikatnie rozbijamy. Przekładamy pojedynczo do płaskiego naczynia i wyciskamy sok z 1 ½ pomarańczy bezpośrednio na filety. Naczynie wkładamy do lodówki na kilka godzin co jakiś czas obracając filety. Trzecią pomarańczę obieramy i kroimy w niewielką kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojone oliwki, listki melisy , oliwę i kilka łyżek soku z pomarańczy. Całość mieszamy i możemy wedle uznania doprawić niewielką ilością soli. Filety wyjmujemy z marynaty i lekko osuszamy. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na patelni grilowej lub smażymy na grilu. Na gotowych filetach układamy po porcji pomarańczowej salsy.

Porady

Ja podaję z pieczonymi ziemniakami

Komentarze

Podobne przepisy