Bardzo smaczne, aromatyczne mięso z kurczaka za sprawą duszonych pieczarek w maśle. Zapieczone z żółtym serem. Idealne na zimowe obiady.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
10 ładnych kawałków z piersi kurczaka -każdy po ok. 12 dag
60 dag bardzo ładnych,małych kapeluszy z pieczarek
1/2 kostki masła
10 grubszych prostokątnych plasterków sera żółtego np. złoty mazur
vegeta,przyprawa do drobiu,czosnek granulowany i sól do smaku
4 łyżki oleju oleju z suszonymi ziołami
Filety z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie mięsa :
Kawałki mięsa lekko rozbić. Natrzeć do smaku solą,przyprawą do drobiu i czosnkiem granulowanym.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Kawałki mięsa ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ciast i wysmarowanej olejem z ziołami.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 25 min.
Po tym czasie wyciągnąć i ułożyć na każdym kawałku mięsa po 3-4 uduszone pieczarki i po 1 plasterku żółtego sera. Zapiekać jeszcze ok. 10 min.,aż ser się ładnie roztopi.
2.Przygotowanie pieczarek:
Pieczarki oczyścić i umyć. W małym rondelku rozpuścić masło. Do masła włożyć kapelusze pieczarek.
Posypać odrobiną vegety i dusić do miękkości na małym ogniu ,od czasu do czasu mieszając.
Porady
Tak przygotowane mięso można podać udekorowane keczupem.
Komentarze