FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mintaj pod pierzynką z kremowego sosu pomidorowego - świeże pomidory, delikatny ser mascarpone i ostra papryczka chili. Cudowna kompozycja smaków, która odmieni oblicze ryby. :)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rybę:
    2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody),
    przyprawa do ryb Prymat,
    olej do smażenia,
    mąka do obtoczenia ryby.

    Składniki na sos:
    2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych),
    3 czubate łyżeczki mascarpone,
    łyżka masła,
    1/2 pęczka szczypiorku,
    papryczka chili czerwona,
    sól,
    bazylia,
    oregano.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Filety z mintaja pod pierzynką z kremowego sosu pomidorowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę.
    Z papryczki usuwam gniazda nasienne, razem ze szczypiorkiem drobno siekam. Podsmażam na maśle. Następnie dodaję pomidory i przyprawy - sól, oregano i bazylię. Gotuję na większym ogniu bez przykrycia około 5-7 minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował).
    Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
    Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję polaną przygotowanym sosem.

Porady

Jeżeli lubicie bardziej pikantne dania, zostawcie ostre ziarenka papryczki chili. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować