Filety z kurczaka z nutką jabłka

0 (0 ocen)

Świetne połączenie mięsa z serem i nutką jabłka.

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka 4 grubsze plastry sera gouda 2 duże kwaskowate jabłka 2 ząbki czosnku pół kostki masła 2 łyżki płynnego miodu sok z jednej cytryny skórka otarta z jednej cytryny szklanka wytrawnego białego wina pół łyżeczki białego pieprzu i soli olej do smażenia

Filety z kurczaka z nutką jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy i rozbijamy tłuczkiem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, łączymy z solą, pieprzem, skórką z cytryny, i posiekanym masłem. Kiedy masa czosnkowa będzie jednolita smarujemy nią mięso z obu stron. Filety odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cieńkie kosteczki, następnie skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na rozgrzanym oleju smażymy filety do zrumienienia. Następnie obkładamy je jabłkami , podlewamy winem wymieszanym z miodem i trzymamy pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec na każdym kawałku mięsa kładziemy żółty ser i chwilę czekamy do jego lekkiego roztopienia.

Komentarze

Podobne przepisy