Filety z kurczaka w sosie miodowym

4.5 (183 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
    1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 płaska łyżeczka pieprzu
    1/2 łyżeczki soli
    3 ząbki czosnku
    1 szklanka mleka
    4 łyżki miodu
    mąka do panierowania
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos miodowy

Filety z kurczaka w sosie miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie
s

4.5 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Piersi kurczaka w miodowym sosie

sylwin03 Piersi kurczaka w miodowym sosie 30 min

To może cię zainteresować