Filety z kurczaka w płatkach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne i chrupiące

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - podwójny filet z piersi kurczaka (lub 4 wyfiletowane udka (górne części)): 1 sztuka
    - maślanka: 1 szklanka
    - płatki kukurydziane około: 1.5 szklanki
    - jajo: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie: 1 łyżeczka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
    - olej do smażenia około: 0.25 szklanki

Filety z kurczaka w płatkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi lekko rozbić, każdą przekroić na pół (udka tylko lekko rozbić). Mięso przełożyć do miseczki, zalać maślanką (tak żeby dokładnie "okleiła" mięso), odstawić na noc do lodówki. Kurczaka osaczyć z maślanki, natrzeć sola, pieprzem i ziołami. Płatki nieco pokruszyć (będą łatwiej przylegały do mięsa). Mięso panierować w jajku i płatkach, smażyć na rumiano z obu stron na oleju.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy