Filety z kurczaka w cieście i kukurydzianej panierce.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczne mięsko.Delikatne i kruche,ukryte w cieście i bardzo chrupiącej panierce.Polecam na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 duży pojedynczy filet z kurczaka
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    2 szklanki płatków kukurydzianych

    ciasto:
    1 jajko
    pół szklanki mleka
    6-7 łyżek mąki pszennej
    sól do smaku

Filety z kurczaka w cieście i kukurydzianej panierce. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Składniki ciasta miksujemy na gęste i gładkie ciasto,dodajemy sól do smaku.
  • 2. Płatki kukurydziane drobno kruszymy.
  • 3. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Każdy plaster mięsa lekko ubijamy tłuczkiem do mięsa i oprószamy do smaku solą i pieprzem.
  • Mięso w cieście. 4. Każdy plaster mięsa zanurzamy w cieście.
  • Mięso w płatkach. 5. Następnie mięso obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  • Przygotowane mięso. 6. Przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na kilka minut ,żeby panierka stężała.
  • Usmażone. 7. Filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron,do miękkości mięsa i zrumienienia panierki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy