Danie jest tanie, pyszne, posmakuje każdemu :) Można zrobić je w wersji ostrej (polecam) :)
20 min
Składniki:
1 duży lub dwa małe filety z kurczaka
ulubiona przyprawa do kurczaka
ciasto:
2 jaja
0,5 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ( ja dałam na pół z ostrą)
1 duża cebula
3 - 4 ząbki czosnku
pieprz czarny lub cayenne (dałam 1/5 łyżeczki)
Filety z kurczaka w cebulowo - czosnkowej panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę, oprószyć przyprawą, wymieszać, wstawić do lodówki na 30 - 60 minut.
Jaja zmiksować z mlekiem, mąką i przyprawami.
Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, dodać do ciasta, wymieszać.
Mięso wrzucić do ciasta, wymieszać, na rozgrzany olej kłaść niewielkie porcje ciasta, smażyć pod przykryciem na średnim ogniu na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z ziemniakami, ryżem i ulubioną surówką.
Komentarze