4 filety z piersi kurczaka
0,5 kg pieczarek
1 cebula
Kilka plasterków sera żółtego
2 łyżki majonezu
Przyprawa do kurczaka (u mnie pikantna)
Sól
Pieprz
Masło
Olej
Filety z kurczaka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka płukamy, odcinamy przyrosty tłuszczu, rozbijamy jak na kotlety. Nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki.
2.Pieczarki płukamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki co jakiś czas mieszając.
3.Cebulę kroimy drobno i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Olej wlewamy na blachę, układamy filety z kurczaka jeden obok drugiego. Smarujemy majonezem, kładziemy pieczarki i ser żółty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-40 min. Po 20minutach sprawdzamy czy kurczak nie jest surowy i wtedy decydujemy o dalszym pieczeniu. Podajemy z ziemniakami polanymi wytworzonym się sosem na blaszce oraz z ulubioną surówką.
Porady
Pieczarek nie solimy zbyt mocno, ponieważ przyprawa do kurczaka też jest słona
Świetnie komponuje się z czerwoną papryką konserwową
Komentarze