Filety z kurczaka pod pierzynką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łatwe w wykonaniu, oryginalne danie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
    0,5 kg pieczarek
    1 cebula
    Kilka plasterków sera żółtego
    2 łyżki majonezu
    Przyprawa do kurczaka (u mnie pikantna)
    Sól
    Pieprz
    Masło
    Olej

Filety z kurczaka pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka płukamy, odcinamy przyrosty tłuszczu, rozbijamy jak na kotlety. Nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy do lodówki.
  • 2. Pieczarki płukamy i kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki co jakiś czas mieszając.
  • 3. Cebulę kroimy drobno i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Olej wlewamy na blachę, układamy filety z kurczaka jeden obok drugiego. Smarujemy majonezem, kładziemy pieczarki i ser żółty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-40 min. Po 20minutach sprawdzamy czy kurczak nie jest surowy i wtedy decydujemy o dalszym pieczeniu. Podajemy z ziemniakami polanymi wytworzonym się sosem na blaszce oraz z ulubioną surówką.

Porady

Pieczarek nie solimy zbyt mocno, ponieważ przyprawa do kurczaka też jest słona Świetnie komponuje się z czerwoną papryką konserwową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy