Filety z kurczaka pieczone w ziołach

4.5 (148 ocen)

  • 60 min

Fajnie smakują i są bardzo delikatne

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki dymki, posiekanej
    2 ząbki czosnku, posiekanego
    3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
    3 łyżki świeżego oregano, posiekanego
    2 łyżeczki soli
    4 łyżki oliwy extra vergine
    2 łyżki świeżo startego imbiru
    1½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    1½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)
    6 filetów z kurczaka
    sok z limonki do skropienia
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety z kurczaka pieczone w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe 1. Utrzyj w moździerzu dymkę, czosnek, tymianek i oregano z solą i oliwą. Dodaj imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili – i wymieszaj. Natrzyj filety ziołową mieszaniną i wstaw do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Rozłóż filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piecz bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokrój w plastry i podawaj na ciepło albo w temperaturze pokojowej, skropione sokiem z limonki. Można filety ugrillować, odwracając je w połowie pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować